مدیر کل منابع طبیعی مازندران نوشهر: سرشاخه گیر راهکارمناسب جلوگیری از سیل
مدیر کل منابع طبیعی مازندران نوشهر: سرشاخه گیر راهکارمناسب جلوگیری از سیل
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران نوشهر گفت: احداث بند مشبک سرشاخه گیربر روی رودخانه های غرب مازندران بهترین راهکار جهت کاهش خسارت های ناشی از سیل است اما برای اجرا 6 سرشاخه گیر نیازمند حدود 200 میلیارد تومان است.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران نوشهر در خصوص احداث سرشاخه‌گیر بر روی رودخانه‌های غرب مازندران گفت: بندهای مشبک سرشاخه گیر یکی از موثرترین سازه‌های مدیریت سیلاب در حوزه‌های آبخیز جنگلی شمال کشور به شمار می رود که نقش مناسبی در فیلتر کردن سیلاب، کنترل مواد محموله و بار بستر مسیل ها دارد.

مهرداد خزایی پول در گفت و گو یی، با اشاره به  وقوع سیلاب چند روز اخیر در غرب مازندران بخصوص عباس آباد و چالوس بیان کرد: بستر رودخانه جزو اراضی ملی و مالک آن دولت است و متاسفانه با اجاره بستر رودخانه اموال و جان مردم  به خطر می افتد .

وی با بیان اینکه متولی آب در حریم بستر رودخانه با امور آب است و اداره کل منابع طبیعی نقشی در آن ندارد، افزود:  برای اینکه تنه های درختان شکسته، افتاده و کنده هایی  که از بالادست جنگل به سمت پایین دست رودخانه سرازیر می شوند در زیر پلها  جمع نشوند تا مانع عبور آب شوند باید قانونا جمع آوری شوند که بر عهده منابع طبیعی است.

وی تصریح کرد: امور آب درمنطقه  سه هزار تنکابن در بستر رودخانه به فردی مجوز داد که اداره کل منابع طبیعی قانونا جلوی کار را گرفت و با اینکه در برخی نقاط  سه چهار بار تخریب نیز صورت گرفت اما بازهم امور آب این اماکن را اجاره می دهد و باید هرچه زودتر تعیین تکلیف شود که چرا بستر رودخانه که خطرناک است اجاره داده می شود.

مدیر کل منابع طبیعی و ابخیزداری مازندران نوشهر در خصوص واحدهای گردشگری  و آلاچیق های سد ذوات  چالوس که با سیل چند روز اخیر از بین رفتند گفت: این واحدها از سال ۹۸ از امور آب اجاره کرده بودند که اغلب آنها در بستر رودخانه بود.

خزایی پول یاداور شد: مخلوطی که در بستر رودخانه جمع می شود و همین طور ساماندهی مسیر رودخانه با امور آب است و درختانی که در حریم وجود دارد بخصوص توسکا، منابع طبیعی وظیفه دارد  با توجه به دریافت مجوز و بنا به تشخیص امور آب قطع کند .

وی از احداث بند مشبک سرشاخه گیر در رودخانه این منطقه به عنوان راهکار مناسبی جهت جلوگیری از شتاب سیلاب و جمع آوری چوب آلات میسر رودخانه ها دانست و گفت: برای احداث بند مشبک سرشاخه گیر بر روی رودخانه های غرب مازندران نیازمند اعتبارات کافی جهت مطالعه و احداث است.

این مسئول با بیان اینکه در شهرستان های غرب مازندران ۳۴ رشته رودخانه جریان دارد، افزود: برای ۱۶ رودخانه جهت احداث بندهای مشبک سرشاخه گیر مطالعات انجام شده است که بر روی ۱۰ رودخانه سرشاخه گیر ایجاد شده است و برای ۶ رودخانه دیگر مطالعه انجام  و نیازمند اعتبار جهت اجرا است.

خزایی اظهار کرد: برای احداث هر سرشاخه گیر نیاز به ۲۰ میلیارد تومان اعتبار است و در مجموع با کمتر از ۲۰۰ میلیارد تومان می توان ۶ سرشاخه گیر که مطالعات آن به پایان رسیده است اجرایی کرد که این سرشاخه گیرها در زمان سیل جلوی ۲ هزار میلیارد تومان خسارت را می گیرند.

خزایی پول اظهار کرد: با توجه به بازگشت ۲۰۰ ساله سیل، متاسفانه پلها متناسب با سیل بازگشت ساخته نشده بود و اغلب آنها با ارتفاع کم ایجاد شده بود که موجب بروز چنین خساراتی شد زیرا آب مسیر طبیعی خود را پیدا می کند.

وی با تاکید بر اینکه بهترین راه برای کاهش سیل، ایجاد سرشاخه گیر است بیان کرد: تنها راه برای کاهش خسارت سیلاب و تخریب آن ایجاد سرشاخه گیر است که نمونه آن در روستای نیرنگ و رودخانه کرکرودسر نوشهر در بالادست در کشکسرا احداث شد و در سیل اخیر تخریب زیادی به بار نیاورد و درختان شکسته در پشت سرشاخه گیر جمع شدند و به پایین دست نیامدند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران نوشهر خاطر نشان کرد: کار مطالعات ایجاد بند مشبک سرشاخه گیر بر روی  رودخانه های سردابرود، چالوس، بالای یالبندان و چند رودخانه دیگر انجام شده است و منتظر اعتبار جهت اجرا هستیم.

خزایی با بیان اینکه بعد از سیل برای جمع آوری درختان شکسته در پشت سرشاخه گیرها نیازمند تجهیزات و از جمله دستگاه اسکیدرهستیم، افزود: در حال حاضر برای جمع آوری درختان دچار مشکل هستیم و برای سد ذوات از گیلان درخواست تجهیزات کردیم.

وی گفت: طبق قانون بعد از جمع آوری تنه  درختان باید برای فروش به مزایده گذاشته شود که به حساب خزانه می رود و پیشنهاد می شود  اگر این مبالغ به حساب خزانه نرود بلکه مستقیما برای جاهایی که تخریب  و دچار خسارت شده است هزینه شود به بهبود منطقه می تواند کمک کند.

 

 

 

  • نویسنده : سپیده پورشعبان